Een nieuw normaal?

Gepubliceerd op 11 mei 2020 om 07:40

De versoepelingen komen weer langzaam op gang. Terrassen mogen weer voorzichtig open. De scholen zijn weer gestart. Buiten zie je ook weer meer mensen op straat en het wordt weer drukker. De één wil graag alles weer gaan ondernemen en de ander volgt nog voorzichtig eerst de ontwikkelingen om te kijken of versoepeling ook slim is. Je ziet veel soorten reacties op deze corona-pandemie. Degenen die trouw de adviezen en maatregelen opvolgen, de diepe denkers die breder denken als wat het RIVM zegt en je hebt de recalcitranten. Je hebt ook een groep die alles maar onzin vindt en de ernst van alles niet begrijpt en zelfs met een groep gaan demonstreren met alle risico’s van dien.

 

Maar de afgelopen periode was wel een feit. De wereld, ons land, wijzelf moesten noodgedwongen een pas op de plaats maken. Een stap terug doen. Het normale was opeens een risico en hoe we het altijd deden, is opeens een keuze met gevolgen.

Opeens zijn we veroordeeld tot onze huizen, onze huis- en werkkamers. Ons gezin, onze kinderen. 'Een baan' erbij wellicht als ouder met lesgevende taken en het overbrengen van lesstof en uitleg van opdrachten. Dit combineren met je eigen baan, de baan van je partner, het afstemmen. Communiceren over zaken die eerder niet speelden. Of juist alleen zijn, vereenzaming, het op jezelf teruggeworpen worden.

 

Even niet meer de vanzelfsprekende race van het sociale leven. Niet meer het programma van de kinderfeestjes, de sportclubs, de muzieklessen, het squashen met je collega’s of vrienden, de wijnavonden met vriendinnen, de afscheidsfeestjes met collega’s. Komen de muren op je af? Of kom je in een fijne situatie van verstilling, overdenking? Wat doet deze periode eigenlijk met jou? Hoe is de confrontatie met jezelf in deze nieuwe situatie? Met elkaar als partners? Hoe is het om niet meer te kunnen vluchten in van alles, zonder dat je echt doorhad dat je dat deed wellicht? Waar liggen nu de prioriteiten?

 

Zoals er nu ook veel nieuwe initiatieven ontstaan bij bedrijven en horecaondernemers, zo kan het ook maar zo zijn dat we nu de tijd hebben om een balans op te maken. Een balans met wat we willen behouden en wat we helemaal niet blijken te missen. Stilstaan bij quality time en mensen die belangrijk voor ons zijn. Maar ook inzicht krijgen in waar de energievreters zitten die we prima kunnen missen.

 

Het nieuwe normaal zou zomaar eens een belangrijk kruispunt in je leven kunnen zijn…

 

Blog van Jabca Bakker

www.jabcablogt.wordpress.com 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.